class="single single-post postid-27082 single-format-standard">

Vasluienii nu mai divorteazã!

divort

Familiile din judetul Vaslui pare cã s-au lecuit de divortat. Din ultimii patru ani, 2014 poate fi considerat, de departe, anul cu cele mai putine separãri conjugale. Chiar dacã divortul este mult mai rapid si ieftin, anul acesta, doar 344 de familii s-au despãrtit oficial. În perioada 2011 – 2012, criza economicã si emigratia au contribuit din plin la distrugerea a sute de familii vasluiene.

În primele sapte luni ale acestui an, 344 de cupluri din judetul Vaslui au divortat. De la începutul anului, fenomenul despãrtirilor a crescut constant de la o lunã la alta, cu un nivel maxim al separãrilor în luna aprilie. Conform datelor Directiei Judetene de Statisticã (DJS) Vaslui, “calendarul divorturilor” aratã astfel: ianuarie – 18 divorturi, februarie – 65 divorturi, martie – 39 divorturi, aprilie – 60 divorturi, mai – 57 divorturi, iunie – 54 divorturi, iulie – 51 divorturi. Totusi, fatã de aceeasi perioadã a anului precedent, când s-au oficializat 392 de divorturi, în 2014 s-au înregistrat cele mai putine divorturi din ultimii ani. Mai mult, posibilitatea apelãrii la un divort ieftin si rapid în fata unui notar public sau a ofiterului de stare civilã nu a condus la o explozie a fenomenului. Dimpotrivã, în anii în care cãsãtoriile se puteau desface doar la Tribunal, numãrul divorturilor era considerabil mai mare. Cu sigurantã, efectele negative ale crizei economice si emigratia economicã în statele Uniunii Europene au contribuit din plin la numãrul mare al divorturilor din anii trecuti. Potrivit datelor oferite de cãtre DJS Vaslui, anii 2011 si 2012 s-au dovedit foarte “rodnici” în ceea ce priveste divorturile. Astfel, în anul 2012, în judetul Vaslui sau separat 744 de cupluri, iar în anul 2011, nu mai putin de 842 de familii au trecut prin calvarul despãrtirii.

Divort rapid si ieftin

Cu doar 500 de lei fãrã TVA, un cuplu poate divorta în fata unui notar public. Aceasta este taxa stabilitã printrun ordin al ministrului Justitiei si perceputã de notarii publici. Conform modificãrilor legislative, procedura divortului se aplicã nu numai de birourile notariale, ci si de institutiile de stare civilã. Divortul pe cale amiabilã se poate face în cazul în care nu existã copii minori si ambele pãrti sunt de acord. Procedura de obtinere a unui certificat de divort este extrem de simplã. Notarul înregistreazã cererea pentru divort si, în cazul în care pãrtile stãruie în dorinta de a divorta, notarul elibereazã un certificat de divort. Consiliului Local Vaslui a aprobat o taxa specialã pentru divort, care este în cuantum de 600 lei. În exercitarea atributiilor ce revin autoritãtilor locale, ofiterilor de stare civilã le revine competenta de a constata desfacerea cãsãtoriei când sunt îndeplinite conditiile legale. În baza Legii nr. 202/2010, în cazul divorturilor prin acord, când nu existã copii minori din cãsãtorie, cererea de divort poate fi depusã la primãria unde s-a încheiat cãsãtoria sau al ultimei locuinte comune a sotilor. În aceste douã cazuri, se va acorda sotilor mai întâi un termen de gândire de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civilã verificã dacã sotii stãruie sã divorteze si consimtãmântul lor este liber si neviciat. Dacã sotii stãruie în divort, ofiterul de stare civilã elibereazã certificatul de divort fãrã sã facã vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. Dacã sotii nu se înteleg asupra numelui de familie pe care sã îl poarte dupã divort, ofiterul de stare civilã face demersurile necesare emiterii unei dispozitii de respingere a cererii de divort si îndrumã sotii sã se adreseze instantei de judecatã.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>