class="single single-post postid-39137 single-format-standard">

Zilieri fără număr pe câmpurile Vasluiului

zilieri-bun1-600x360

Numărul zilierilor înregistraţi oficial în judeţul nostru a ajuns la un nivel extraordinar – 48.862! În perioada campaniei agricole de toamnă, controalele ITM urmăresc în mod deosebit ca printre cei folosiţi la muncile câmpului să nu se numere şi minori sub 15 ani. “Aş dori să reînnoiesc mesajul pe care îl adresez de regulă agricultorilor, dar şi celorlalţi adulţi, că munca oricărui copil este Cartea. Un copil poate să ajungă un om productiv la maturitate numai dacă învaţă, iar sănătatea lui nu este ameninţată din cauza muncilor grele, periculoase şi vătămătoare”, declară Ionel Armeanu Ştefănică, directorul DGASPC Vaslui.

Campania de recoltare se află în plină desfăşurare în multe dintre fermele judeţului, iar o mare parte dintre producătorii agricoli folosesc la muncile câmpului şi zilieri. Aşa se face că, în anumite perioade, numărul celor care lucrează “cu ziua” rivalizează cu cel al angajaţilor pe durată nedeterminată. Astfel, dacă la jumătatea acestui an, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui erau înregistrate 60.247 de contracte individuale de muncă, dintre care 54.584 pe perioadă nedeterminată, numărul zilierilor a ajuns la 48.862, dintre care 27.529 înregistraţi la Huşi, 13.497 la Bârlad şi 7.836 la Vaslui. Imensa majoritate a acestora lucrează, bineînţeles, în agricultură.
Trebuie spus că, în această perioadă, ITM şi-a intensificat controalele la ferme, urmărindu-se în mod deosebit dacă sunt cazuri de minori exploataţi prin muncă. Fenomenul este atent urmărit şi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).
“Fenomenul exploatării prin muncă afectează un număr însemnat de minori din judeţul nostru, însă este greu de monitorizat, având în vedere că folosirea copilului în gospodărie sau la câmp ţine de «normalitatea» mediului rural şi aproape nimeni nu o raportează ca abuz”, a declarat Ionel Armeanu Ştefănică, directorul general al DGASPC Vaslui.
Potrivit Legii nr. 52/2011, zilierii pot să presteze activităţi pentru un beneficiar, fie el persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială, contra unei remuneraţii. Raportul de muncă se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără să fie necesară încheierea unui contract individual de muncă, pentru o durată de cel puţin o zi. Este important de ştiut că legea prevede că angajatorii pot folosi zilieri pentru o perioadă de cel mult 90 de zile pe durata unui an calendaristic (cele 90 de zile nu trebuie să fie consecutive), iar aceştia nu pot fi utilizaţi la munci de care să benefieze un terţ.
Potrivit Legii zilierilor, angajatorul are dreptul să stabilească activităţile pe care trebuie să le desfăşoare zilierul, precum şi locul şi durata executării acestora. Totodată, poate exercita controlul asupra modului de îndeplinire a lucrărilor. În ceea ce priveşte obligaţiile unui angajator, acesta trebuie să întocmească zilnic un registru în care să înscrie, în ordine cronologică, zilierii folosiţi. Cei care nu înfiinţează registrul sau care nu-l completează înainte de începerea activităţii zilierilor pot fi amendaţi cu 6.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică dacă registrul nu este întocmit zilnic sau dacă nu este transmis lunar către ITM.
Dacă în timpul activităţii are loc, din vina angajatorului, un eveniment în urma căruia zilierii se accidentează, acesta este nevoit să suporte toate cheltuielile necesare pentru îngrijirea medicală. Pentru activitatea desfăşurată, zilierii au dreptul la o remuneraţie stabilită prin negociere directă între părţi.
“Zilierii sunt remuneraţi cu o sumă care să nu fie mai mică decât salariul minim orar pe economie. Durata muncii lor poate fi până la 12 ore pe zi. Cei care lucrează ca zilieri sunt obligaţi să plătească un impozit de 16%, calculat la suma brută pe care o primesc, în caz contrar riscând amenzi de până la 20.000 de lei”, a menţionat Gheorghe Chirvase, directorul ITM Vaslui.

Minorii trebuie să aibă cel puţin 15 ani pentru a lucra ca zilieri

Regula generală impusă de Legea nr. 52/2011 este că minorii pot să desfăşoare activităţi ocazionale plătite doar dacă au împlinit cel puţin 16 ani, însă există şi posibilitatea unei excepţii. Concret, minorii care au între 15 şi 16 ani pot să lucreze ca zilieri, cu condiţia să primească, în acest sens, acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali. Mai mult, pot să presteze, ca zilieri, doar activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă. În ceea ce priveşte durata muncii unor zilieri minori, aceasta nu trebuie să depăşească şase ore pe zi, iar în total, pe parcursul unei săptămâni, limita maximă este de 30 de ore.
Zilierul minor nu poate să desfăşoare muncă de noapte, iar cei care angajează zilieri în vârstă de cel mult 18 ani sunt obligaţi să respecte toate dispoziţiile legale referitoare la protecţia minorilor la locul de muncă.
“Aş dori să reînnoiesc mesajul pe care îl adresez de regulă agricultorilor, dar şi celorlalţi adulţi, că munca oricărui copil este Cartea. Un copil poate să ajungă un om productiv la maturitate numai dacă învaţă, iar sănătatea lui nu este ameninţată din cauza muncilor grele, periculoase şi vătămătoare”, a subliniat Ionel Armeanu Ştefănică.

Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>